Van hozzáférésed? | lépj be
2021. január 19. | Ma Sára és Márió napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.

Chipezés

18
02
2014

A microchippel történő egyedi azonosítás a kutya és a felelős gazda érdekeit egyaránt szolgálja. A microchip egy kb. rizsszemnyi nagyságú mikrokapszula, melyet az állatorvos a kutya nyakának bal oldalán a bőr alá ültet. A microchipben egy 15 számjegyű kód van, amihez egy erre a célra kialakított adatbázisban hozzá kell rendelni az állat és a gazdája adatait.

A regisztráció során a kutya fajtája, ivara, színe, életkora, neve, veszettség elleni oltás típusa, ideje, tulajdonos neve, címe, elérhetőségei kerülnek rögzítésre, de ezek az adatok természetesen nem mindenki, hanem csak a rendszerbe belépési jogosultsággal rendelkezők számára hozzáférhetők.
A microchip 15 számjegyű kódja egy microchip-leolvasó segítségével olvasható le, és a kód alapján az ehhez tartozó adatok lekérhetők az internetes rendszerből.
A microchip egyfajta biztonságot jelent a kutyának és a gazdának egyaránt, hiszen az állat elvesztése, megszökése esetén a kutya gazdája könnyen és gyorsan fellelhető lesz, mivel a rendszerben rögzítésre kerül a tulajdonos lakcíme és telefonos elérhetősége. Fontos azonban a megadott adatok változását is rögzíttetni a rendszerben, mert pl. egy már nem élő telefonszám, vagy egy régi cím esetén nem lehet megfelelően használni a rendszert.
Természetesen a microchip nem GPS rendszerű, nem műholdas nyomkövetővel ellátott rendszer, tehát ahhoz, hogy a kutya és gazdájának adatait lekérjük, a benne elhelyezett microchip adatait kell leolvasni. A leolvasott chipszámnak az adatbázisokban lehet utánakeresni. A legtöbb chip a www.petvetdata.hu rendszerben került rögzítésre, így célszerű először ebben megkeresni, de léteznek önkormányzati helyi adatbázisok is (pl. kötelezően elrendelt helyi chipezéseknél).
Fontos hangsúlyozni, hogy a behelyezett microchip az állat számára egészségkárosodást nem okoz, és a tartós, egyedi megjelölés egyetlen korszerű módszere.