Van hozzáférésed? | lépj be
2021. január 19. | Ma Sára és Márió napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.

Ivartalanítás

10
04
2014

Sajnos Magyarországon még nem bevett rutin a kutyák-macskák ivartalanítása, ellentétben az USA-val, ahol a kutyák 86 %-a, és Németországgal, ahol 50 százalékuk ivartalanítva van. Sokan információhiány miatt, sokan kényelemből, sokan megszokásból nem végeztetik el ezt a nagyon fontos, egészségmegőrző és születésszabályzó beavatkozást. Tények, tévhitek keringenek az ivartalanítás előnyeiről-hátrányairól, és a gazdiknak nehéz ezek között eligazodni. Pár érvet és ellenérvet szeretnénk felsorolni.


Jobban szeretem természetesen, kanként-szukaként tartani a kutyámat

Tény: Ha jobban meggondoljuk, a kis kertben való tartás, a lakásban tartás, a falka hiánya, maga az etetés, sétáltatás, a fajták kitenyésztése, a védőoltás sem természetes a kutyának. A kutya természetes közege a falka, táplálékszerzése a vadászat, élőhelye a szabad természet – lenne, de ez ma nem megoldható. A civilizált országokban a kutyát társként, esetleg munkacélra tartják, és igyekeznek nekik mindent megadni. Nem természetes, ha egy kikötött kan érzi a kennel túloldalán a tüzelő szukát, de nem érheti el… Az sem természetes, ha a gát nélkül megszületett kiskutyák elpusztításra kerülnek. Természetes az, ha egy gazda védi kedvence egészségét – egy megelőző műtéti beavatkozással.


Mindig tudtam a kölyköknek jó gazdát szerezni

Tény: a legtöbb kutya nem az első gazdájánál fog elpusztulni élete végén. Fél-egyéves kora körül nagyon sok kutyától megszabadulnak, mert: túl kicsi - túl nagy, harap - nem elég vad, szökik, szétrág mindent, vemhesül, gazdi költözik, anyagi helyzetben változások történnek… Milyen jó is lenne, ha csak annyi kutyus születne, hogy mindnek lehessen szerető gazdit találni, aki élete végéig gondoskodik róla!


Beteg lesz, ha nem szülhet/fedezhet egyszer, vagy lelkileg instabil, ha nem ismeri meg az anyaság örömét, illetve megváltozik a jelleme

Tény: semmilyen biológiai alapja nincs ennek az állításnak. Nem kell, hogy megszüljön, nem tudatosul bennük az „anyaság öröme”, az ösztöneiktől hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, majd később ugyanígy, érzelmek nélkül verik el őket a maguk közeléből. Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat: megelőzi a későbbi nemkívánatos kölyköket és azok elpusztítását vagy menhelyre kerülését. Egészségmegőrző hatása is óriási: az első tüzelés előtt ivartalanított szukákban az emlődaganatok kialakulási esélye 0, 5 %, a többször ellett szukákban ez több mint 50 %. A petefészek-és méh eltávolításával pedig ezek daganatos elfajulása, valamint az idősebb korban igen gyakori gennyes méh-gyulladás előzhető meg. Kanokban 10 év fölött a prosztata megnagyobbodás 60-65 % körüli, egy részükben ez daganatosan elfajul, másoknál a végbelet nyomja össze így az állat nem tud üríteni. A herék eltávolításával ezek megelőzhetők. „Mellékhatásként” csökken a kóborlási vágy, ezáltal a balesetveszélyes helyzetek száma, a kerítés szétszedése, a más kanokkal és az emberekkel szembeni agresszivitás, sérülések. A kutya lenyugszik, könnyebben kezelhetővé, fegyelmezhetővé válik. Az ivartalanítás a házőrzési ösztönt nem érinti, mert azt a területvédő ösztön irányítja, nem pedig a szexuális ösztön. A tévhittel ellentétben a kutya ugyanolyan kedves, barátságos és jó házőrző marad, mint a műtét előtt!Mikor optimális ivartalanítani?


Legjobb mindkét nem esetében a 7-8 hónap körüli kor. A kiskutya gyorsan túl van a műtéten, gyorsabban gyógyul, hamar elfelejti az egészet. Kan kutyák esetében a műtét bármely életkorban elvégezhető, de tudni kell azt, hogy a már kialakult rossz szokásokat az ivartalanítás nem szünteti meg! Ha megszokta és megszerette a csavargást, valószínűleg nem fog lemondani róla. Ezért is javasolt a mielőbbi ivartalanítás.

Tévhit, hogy szukáknál az ivartalanítással meg kell várni az első tüzelést. Az első tüzelés gyakran az első vemhességet is jelenti. Ha már megtörtént a baj, a párzás utáni 3-4. héten optimális őket ivartalanítani. Később is lehet, de akkor már sokkal jobban megviseli az állat szervezetét.

Tüzelés alatt, ha egy mód van rá, nem ivartalanítunk. Sérülékenyebbek, vérzékenyebbek a szövetek, a kutyus több vért veszít, és a műtét kivitelezése is nehezebb. Ha már tüzel, hagyjuk letüzelni, utána műthető a kutyus.


Érvek a macskák ivartalanítása mellett


- a nőstény macskák már a szoptatás alatt újra párzanak!

- egy nőstény macska a kutyától eltérően nem évente kétszer, hanem havonta addig ivarzik, amíg nem történik sikeres párosodás!

- a nőstény macskák ivarzáskor elviselhetetlenül hangosan nyávognak, hempergőznek, szinte lehetetlen velük egy lakásban élni. 

- felelősek vagyunk az évente akár többször megszülető kiscicák sorsáért.

- a nősténymacska szervezete lezsarolódik a folyamatos vemhesség, szülés és szoptatás következtében, így a betegségekkel szembeni ellenálló képessége csökken.

- egy alom kiscica gondos felnevelése nagyságrendekkel többe kerül, mint egy ivartalanítás.

- a nem ivartalanított kandúr macskák megjelölnek mindent a jellegzetes szagú vizeletükkel. Az ivartalanítással ez is megszűnik.

- az ivartalanított állatok otthon, szinte csak a kertben mozognak, messzebb alig mennek. Nem gyengülnek le, nem érintkeznek idegen állatokkal, így kisebb az esélye hogy megbetegedjenek! A cica kedves, barátságos, játékos marad. A tévhittel ellentétben a macskák az ivartalanítás után ugyanúgy egerésznek!


A 10 legrosszabb kifogás kutyák (macskák) ivartalanítása ellen


1. Túl drága

Mihez képest? Az évi két vagy több alom etetéséhez és felneveléséhez? Ahhoz az elpazarolt időhöz, amit azzal töltünk, hogy gazdát keresünk a kicsinyeknek? Az új gazdák keresését célzó hirdetések árához?

Minden relatív. Az ivartalanítás egyszeri költség, egy életre megszabadulunk általa a kölykök etetésének, felnevelésének és elhelyezésének nyűgétől és költségeitől, amelyek ennek többszörösét teszik ki, főleg ha tisztában vagyunk azzal, hogy kutyák esetében elajándékozni, eladni, csak oltott és chippel ellátott kutyát lehet. (Ezt az Állatvédelmi törvény írja elő.)


2. Azt szeretném, ha a gyerekek tanúi lehetnének a születés csodájának

Ó, jaj. S mi a helyzet a macskák és kutyák ezreivel, amelyeket a születés csodájának megszemlézése után kidobnak az utcára, vagy azokkal, amelyek rövid, sanyarú életük végén, állatmenhelyen végzik, s ott a túlzsúfoltság miatt elaltatják őket? Szeretné, ha ezt is látnák a gyermekei? A születés csodájáról pedig csak annyit, hogy Cirmi inkább rejtett zugot keres, s ott hozza világra kölykeit, mert nem híve ugyanis a rivaldafénynek ily időben.


3. Mindig sikerül számukra jó helyet találnunk

Csak nem? Jó Önnek, mert olyan sok barátja és ismerőse van, akiknél évente legalább egy tucat kismacskát és kölyökkutyát is el tud helyezni. Viszont a piacon, az utcán, állatvásáron papírdobozból kimért kölyök nem biztos, hogy valóban jó helyre kerülnek. S mi a biztosíték arra, hogy hat hónap múltán az elajándékozott állat utódait nem kínálják ugyanígy papírdobozból bárkinek, csak vigye? Ha ez bekövetkezik, az is az Ön lelkén szárad.


4. Túl fiatalok az ivartalanításra

A macskák hat hónapos kor után ivartalaníttathatóak. A nőstények akár 5-6 hónapos korukban is fogamzásképesek lehetnek. Ez kívülről ugyanis nem látszik. Legjobb, ha nem vár, hanem kezébe veszi a macska családtervezési gondjait.

Kutyák esetébe a korai ivartalanítás 6-12 hetes kor között történik, (ezt ma Magyarországon nagyon kevés orvos tudja elvállalni), az ivarérés előtti ivartalanítás 4-6 hónapos kor között történik, a legelterjedtebb pedig az ivarérés utáni ivartalanítás 9-12 hónapos kor után történik.

S főképpen ne várjon az első alom megszületéséig, mert erre semmiféle szüksége nincs az állatnak.


5. Meg fog hízni és ellustul

Ha ez igaz, akkor az ellenkezője is, tehát a macska a sorozatos ellésektől lesz friss és egészséges. Az ivartalanított kedvenc csak akkor hízik el, ha Ön hagyja. A hízás és ellustulás oka macskáknál, éppen úgy, mint az embereknél, a szükségesnél több kalória bevitel és a kevés mozgás. A nőstény-keresésben kilométereket loholó kandúr és a kölykeit szoptató nőstény szervezete nyilván több kalóriát fogyaszt, mint azé a macskáé, amely ideje legnagyobb részében a meleg radiátoron heverészik. Fogja vissza az eleség mennyiségét, játsszon időnként a macskájával, akkor nem lesz oka elhízni.


6. Van helyünk, és nagyon szeretjük az állatokat

Ha igazán szereti macskáját vagy kutyáját, ivartalaníttassa. Ha van helye továbbiak tartására, fogadjon örökbe gazdátlan állatot, ne maga állítsa elő őket. S ne feledje az utódok is hamarosan szaporodni fognak.


7. Soha nem tévesztem szem elől, nem tud bepárzani

Ilyen éber ember nincs. A tüzelő macska vagy kutya megleli a módját, hogy kiszökjön, s párt keressen magának. Ha pedig ő nem megy ki a kertből, majd bejönnek a lovagjai.


8. Az állatnak szüksége van egy alomra, hogy lenyugodjon

Egek ura. Ennek az ostoba tévhitnek egyszer és mindenkorra véget kell vetni. Hölgyeim, Önök – lenyugodtak – miután gyermekük lett? Semmiféle orvosi bizonyíték nem szól amellett, hogy a kölykezés, akár egyszeri, akár többszöri hasznos az állatnak. Sőt. Ez az elmélet legalább olyan ostoba, mint az a hit, hogy az ivartalanított kutyából nem lehet házőrző. A nemi hormonok csupán a fajfenntartásra ösztönzik az állatot, a fajtára jellemző magatartásformák az ivartalanítás hatására nem változnak meg. A kutya, a macska marad. Csak legfeljebb – lenyugszik – az ivertelenítástól.


9. Olyan macskát akarok, amelyik pont úgy néz ki, mint a Cirmikém, vagy olyan kutyát szeretnék pont, mint Buksika volt...

Az esély arra, hogy akár megközelítőleg is Cirmikére vagy Buksira hasonlító utód szülessen, minimális. Egy állat küllemét és jellemét génjei határozzák meg, ezeket anyjától és apjától örökli. A nászban szereplő apaállat rendszerint ismeretlen, s Buksi vagy Cirmi kölykei éppen úgy üthetnek az apjukra, mint az anyjukra.


10. Meg akartam csináltatni a műtétet, de...

Ne várjon, MOST végeztesse el! Hibát mindenki véthet, elég baj, ha kedvencének már ott vannak a kölykei. Helyezze el őket, majd vigye az állatorvoshoz és beszélje rá az új tulajdonosokat, hogy ne kövessék el azt a hibát, amit Ön. Az ivartalanított kutya/macska boldog, kiegyensúlyozott állat. Hosszabb életre számíthat, mint a műtéten át nem esett fajtársai.

Ha tudná, megköszönné Önnek, hogy jót tett vele!

Forrás: www.allatvedo.atw.hu